Scroll

Project

Consultancy
Nordex N-163
15 windturbines
Dronten, Flevoland

Windpark Olsterwind & Zeebiestocht

Windparken Olsterwind en Zeebiestocht hebben op 12 mei de financiering voor de repowering van hun windparken afgerond. Deze mijlpaal markeert de start van de bouw van 15 nieuwe Nordex N163 turbines. Met deze nieuwe windturbines zullen de windparken jaarlijks ruim 300 miljoen kWh energie opwekken.

De windparken

De parken liggen in het noordoostelijke deel van de Flevopolder en vormen onderdeel van Windplan Groen. Windplan Groen heeft het doel om 90 nieuwe windturbines te bouwen met een totaal opgesteld vermogen van circa 500 MW. De repowering van Olsterwind en Zeebiestocht is de eerste grote stap in het behalen van deze doelstelling.

De windturbines

Het gekozen windturbine type, de Nordex N163, is de doorontwikkeling van het Nordex Delta 4000 platform. Met deze turbine zet Nordex de volgende stap in de ontwikkeling van wind op land. De turbines beschikken over geavanceerde technieken om impact op de omgeving te minimaliseren en zijn daarbij bijzonder geschikt voor het windklimaat in de Flevopolder. Dit is dan ook de eerste plek in Nederland waar deze turbines gebouwd gaan worden.

De eerste stap in de bouwwerkzaamheden is het verwijderen van de bestaande windturbines welke in het buitenland een tweede leven krijgen. Met behulp van de materialen van de oude funderingen worden de nieuwe kraanopstelplaatsen en funderingen aangelegd. Medio 2022 zal de bouw van de windturbines van start gaan.

De initiatiefnemers

De ontwikkelaars van beide parken zijn gedreven agrariërs en omwonenden met een passie voor windenergie. Het motto is: een windpark gebouwd door mensen, voor mensen. Zeebiestocht en Olsterwind produceren beide al ruim 15 jaar duurzame windenergie in hun eigen omgeving.

Al eerder sloegen de ontwikkelaars de handen ineen en ook de bouw van de nieuwe turbines wordt in gezamenlijkheid opgepakt.

Topwind Consultancy

Begin 2020 hebben Olsterwind en Zeebiestocht de expertise van Topwind Consultancy ingeschakeld voor het aanbesteden, contracteren en financieren van de windparken. Recent hebben partijen besloten om ook het management van de bouwfase bij Topwind onder te brengen.

Topwind begeleidt initiatiefnemers bij de inkoop en het bouwmanagement van energieprojecten. In de operationele fase biedt Topwind diensten voor het beheer en optimalisatie van de assets, prestaties, contracten en financiën.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Martin
mvdb@topwind.nl
+31 (0)6 30 87 09 43